Mijn bmi is te hoog

Steeds meer mensen hebben tegenwoordig overgewicht, dit betekent dat je te veel lichaamsvet hebt ten opzichte van je lichaamslengte en dat is, zeker op de lange termijn, erg ongezond. Je loopt hierdoor een verhoogd risico op verschillende ziekten en dat wil natuurlijk niemand. Een goede rede dus om gezonder te gaan eten en leven, afvallen en vet te gaan verbranden!

Bereken je BMI

Een handige manier om te berekenen of je overgewicht hebt, is het berekenen van je BMI. De afkorting van BMI staat voor Body Mass Index, dit is een handige formule die berekent of je een gezond gewicht hebt. De Body Mass Index formule is gebaseerd op de lengte van een persoon in meters en zijn gewicht in kilogram.

Door je BMI te berekenen kun je op een eenvoudige manier bekijken of je een gezond gewicht hebt ten opzichte van je lichaamslengte, of dat je misschien ondergewicht, overgewicht of zelfs obesitas hebt. Je BMI kun je snel en makkelijk bereken via allerlei calculators op het internet. Hiervoor hoef je alleen je eigen gegevens in te vullen en de computer doet de rest. Je hoeft dan geen ingewikkelde formules zelf uit te gaan reken, maar ziet direct binnen een seconde het resultaat op je computerscherm. Je kunt ook zelf je BMI berekenen door je gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Wanneer je deze formule zelf in vult, komt er een getal uit wat ingedeeld kan worden in verschillende catagorieën.

Ik heb overgewicht, wat nu?

Als blijkt dat jij volgens de BMI overgewicht hebt, is het verstandig om hier wat aan te doen. Meestal is overgewicht een combinatie van te veel en verkeerde voeding en te weinig beweging. Begin daarom eens met wat vaker de fiets te pakken in plaats van de auto, neem vaker de trap in plaats van de lift, ga meer staan in plaats van zitten, het zijn vaak kleine aanpassingen die jouw dagelijkse energie verbruik kunnen verhogen. Nog gezonder is het om te gaan sporten, hierdoor zul je ook snellere resultaten behalen. Nog nooit in een sportschool geweest of weinig ervaring met sporten? Je kunt heel makkelijk en goedkoop een trainingsschema op maat laten maken.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om je huidige eetpatroon onder de loep te nemen. Probeer eens een week lang bij te houden wat je precies allemaal eet en drinkt en sla niets over. Vaak denken mensen gezond bezig te zijn, terwijl ze wel structureel te veel calorieën binnenkrijgen. Afvallen is in theorie heel simpel: dagelijks minder calorieën (energie) binnenkrijgen dan dat je dagelijks calorieën (energie) verbruikt. Wanneer je dit voor een langere tijd vol houdt, val je vanzelf af. Zorg wel dat je niet te weinig calorieën binnenkrijgt of een crash dieet gaat volgen, dit heeft namelijk, zeker op de lange termijn, het tegenovergestelde effect. Afvallen en gezonder gaan leven, betekent niet dat je minder moet gaan eten, maar wel dat je anders moet gaan eten. Anders eten dan je gewend bent, waardoor je gezondere keuzes leert maken.

Plaats een reactie