Tips van een fysiotherapeut om vet verbranden

De fysiotherapeut is een specialist op het gebied van beweging, net als een sportinstructeur. Het verschil tussen deze twee is dat een sportinstructeur zich richt op mensen die om uiteenlopende redenen (meer) willen bewegen, terwijl een fysiotherapeut als Fysio Haarlem zich richt op mensen die beweging nodig hebben om lichamelijke klachten te verhelpen of te voorkomen. De fysiotherapeut bevindt zich dus aan de medische kant van het bewegingsspectrum. Een fysiotherapeut geeft je oefeningen die je kunt doen om je klachten tegen te gaan of ter preventie van klachten.

Hoe vetverbranding werkt

Voor alle vormen van dagelijkse beweging heeft ons lichaam energie nodig. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het huishouden, je werk, boodschappen doen maar ook sporten en recreatie. Deze energie haalt het onder andere uit de verbranding van vet. Ieder lichaam heeft wel een zekere voorraad vet. Het vet dat je via je voeding binnenkrijgt, wordt in het lichaam opgeslagen in vetcellen. Wanneer je beweegt, heeft je lichaam dit vet nodig om energie uit te halen. De vetcellen laten dit vet dan los en het wordt als brandstof gebruikt. Ook in rust verbrand je nog een beetje vet.

Het belang van een goede vetverbranding

Je komt het thema ‘vetverbranding’ vaak tegen in het wereldje van diëten en afvallen. Hierbij wordt als doel gesteld dat je energie-inname lager is dan je energieverbruik. Als dat zo is, dan zul je afvallen. Maar als je daarentegen meer energie inneemt dan je verbruikt, dan kom je aan. Mensen denken vaak dat vet per definitie verkeerd is, maar in werkelijkheid heeft je lichaam het wel nodig om energie uit te halen. Zo zie je dus dat zowel voeding als beweging belangrijk is om je gewicht op het juiste peil te houden. Van beide factoren moet je niet te weinig, maar ook niet te veel krijgen voor een optimaal resultaat.

Tips vanuit de fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan je helpen met je vetverbranding omdat deze therapeut verstand heeft van beweging. Zo kan hij je bijvoorbeeld vertellen dat je niet zomaar zonder voorbereiding intensief moet gaan bewegen, want dan kun je blessures oplopen. Een goede warming-up is nodig om blessures te voorkomen. Een fysiotherapeut kan speciaal voor jou een geschikt trainingsschema opstellen zodat je je doelen bereikt op een manier die bij jou past. Begin niet te intensief met sporten, dan houd je het langer vol, en luister goed naar je lichaam.

Plaats een reactie